Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda o noua finantare, de 15 milioane de euro, Bancii Transilvania pentru continuarea sustinerii creditarii intreprinderilor mici si mijlocii care investesc in proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila.
Aceasta tranzactie face parte din Facilitatea de Finantare pentru Energie Sustenabila a IMM-urilor din Romania (RoSEFF), un instrument cheie al BERD pentru promovarea folosirii mai eficiente a energiei, ca modalitate de reducere a cheltuielilor si de crestere a competitivitatii IMM-urilor. BERD a acordat pana acum 60 milioane de euro mai multor banci din Romania, suma cu aceeasi destinatie.
Imprumuturile de eficienta energetica beneficiaza de asistenta tehnica si de stimulente financiare asigurate prin finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana.
“Pe masura ce economia isi revine, este timpul ca IMM-urile sa se concentreze pe modul in care pot deveni mai competitive, sa reduca consumul de energie si costurile aferente. Suntem incantati sa ne extindem angajamentele in domeniul eficientei energetice prin acordarea unui nou imprumut catre Banca Transilvania”, spune Phil Bennett, Prim Vice Presedintele BERD.
Aceasta facilitate este a doua de acest tip acordata Bancii Transilvania. Un imprumut anterior, de 10 milioane de euro, acordat de catre BERD la sfarsitul anului 2012, pentru eficienta energetica, fost utilizat integral. Cu ajutorul acestui imprumut, 34 de IMM-uri au investit in imbunatatirea eficientei energetice. In urma acestor investitii s-a obtinut o reducere a consumului de energie care depaseste echivalentul consumului pe timp de 1 an al tuturor gospodariilor din Bucuresti. Investitiile au generat, de asemenea, scaderea emisiilor de carbon cu aproximativ 890.000 de tone, reprezentand echivalentul emisiilor a 280.000 de masini pe parcursul unui an.
“Acordul semnat astazi cu BERD aduce numeroase beneficii: in primul rand pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze poluante, apoi pentru economie, prin imbunatatirea competitivitatii industriale, cat si pentru clientii nostri care, prin investitiile efectuate, beneficiaza de economii tangibile, fie prin facturi mai mici la energie, daca ne referim la eficienta energetica, fie ca venituri din surse regenerabile si, nu in ultimul rand, pentru Banca Transilvania, care este astfel in masura sa ofere in continuare sprijin financiar pentru proiecte de investitii profitabile si viabile din punct de vedere tehnic”, spune Ömer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania. (A.D.).